Троянски коне превземат класацията за вируси

Троянски коне превземат класацията за вируси
Все още много компютри нямат защита, предупреждава антивирус.бг
02-06-2006
Изминалият месец май е бил спокоен откъм вирусни атаки, съобщават от antivirus.bg
. Това привидно спокойствие обаче може да бъде и измамно, предвид новата цел на създателите на зловреден код – печалбата на пари.
Най-често засичаните видове епидемии досега не обслужваха тази цел, но в момента кибер-престъпниците концентрират своите усилия в създаването на вреден код, като троянски коне и ботове, с чиято помощ да успеят да реализират бързи печалби. Техните творения се инсталират безшумно на компютрите, без знанието на потребителите или компаниите, занимаващи се със ИТ сигурност. По този начин те могат необезпокоявани да извършват дълго време зловредни за потребителите действия дълго време.

Топ 10 вируси в света – май 2006
Зловреден код
%
W32/Sdbot.ftp.worm
1.93
Trj/LowZones.RI
1.00
Trj/Jupillites.G
0.89
W32/Netsky.P.worm
0.87
Exploit/Metafile
0.63
Trj/Downloader.ITE
0.54
W32/Parite.B
0.53
W32/Tearec.A.worm
0.52
Trj/Lowzones.SE
0.51
Trj/Downloader.HYS
0.48

Всеки ден и по целия свят хиляди нови и стари вредни кодове причиняват проблеми на потребителите, независимо от това къде се намират. За единадесети месец, Sdbot.ftp беше най-често засичаният зловреден код от безплатния онлайн скенер Panda ActiveScan.

На второ място в класацията Топ 10 е LowZones.RI, троянски кон, който променя и ограничава действието на настройките, свързани със сигурността на системата. Jupillites.G, наскоро създаден троянски кон, който позволява изпълнението на отдалечени атаки, заема трета позиция в месечната класация.
Четвъртото място в Топ 10 е заето от Netsky.P, червей, който за първи път бе засечен през март 2004, и все още се появява в класацията на най-често засичаните вируси. Следващ в списъка е Exploit/Metafile.
Downloader.ITE, троянски кон създаден да изтегля друг вреден код, заема шестото място в майската класация. Parite.B, Tearec.A, и троянските коне Lowzones.SE и Downloader.HYS се нареждат на последните позиции в челната десятка.

Топ 10 вируси в България – май 2006
Зловреден код
%
W32/Sdbot.ftp.worm
4.34
W32/Parite.B
1.85
W32/Sality.N
1.48
Bck/Agent.BMP
1.02
W32/Bagle.HC.worm
1.02
mIRC/Gen
0.74
W32/Mydoom.M.worm
0.74
W32/Netsky.P.worm
0.74
Bck/IRCFlood.F
0.65
W32/Sdbot.ftp.worm
4.34

Изводът на antivirus.bg е, че троянските коне са най-разпространеният вид зловреден код. Всъщност 50% от вредния код от класацията са троянски коне, докато червеите представляват само 30 процента от общия брой. Това е поредно едно доказателство, че все още съществуват огромен брой компютри, които нямат инсталирани антивирусни решения и стават жертва на вредни кодове, създадени преди години. Потвърждение е и присъствието на Netsky.P, който се разпространява и автоматично заразява компютри, като използва уязвимост в Internet Explorer, за която има пач, публикуван от преди три години. Заразеният компютър е източник на зараза за други системи и така системите стават лесна плячка за хакери.

antivirus.bg препоръчва на потребителите да използват безплатното онлайн решение Panda ActiveScan http://www.activescan.com, за да проверят дали компютрите им са чисти от вируси, шпионски софтуер и други видове Интернет заплахи.

рубрика: Uncategorized

Коментар