Windows работи най-стабилно на MacBook Pro

MacBook Pro е най-добрият ноутбук за работа в среда Windows, твърди изследване на компанията Soluto, която е тествала 13-инчовия мобилен компютър нa Apple заедно с девет модела от други производители.

Епълският MacBook Pro, който се доставя с Mac OS X, е признат за най-добър, тъй като инсталираната на него Windows „увисва” най-рядко и освен това най-рядко се появява т.нар. „син екран на смъртта”. Не се уточнява с каква версия на Windows са проведени тестовете.

Операционната система Windows се държи най-стабилно на Apple MacBook Pro (източник: Soluto)

Операционната система Windows се държи най-стабилно на Apple MacBook Pro (източник: Soluto)

Заедно с 13,3-инчовия MacBook Pro компанията е тествала Acer Aspire E1-571, Dell XPS 13, Dell Vostro 3560, Acer Aspire V3-771, Apple MacBook Pro 15 Retina, Dell Inspiron 14z, Dell Latitude E5530, Dell Vostro 3460 и Lenovo Thinkpad X1 Carbon.

Windows на MacBook Pro 13 се е сривала средно 0,88 пъти седмично, броят на „увисванията” е бил 1,06 пъти, а „синият екран на смъртта” се е появявал 0,01 пъти. За сравнение, при втория в класацията, Acer Aspire E1-571, тези показатели са съответно 0,74, 0,40 и 0,06.

Според Soluto, причината Windows да е най-стабилна на MacBook Pro е, че системата е инсталирана на епълския ноутбук в чист вид, без външен софтуер, който доставчиците на лаптопи добавят към Windows. Докато на MacBook Pro са регистрирани 60 фонови процеса, то при Acer Aspire E1-571 те са 66.

Същевременно обаче, MacBook Pro е най-скъпият ноутбук за Windows. Дори без цената на лиценза за Windows, базовата му конфигурация струва 1199 долара. За сравнение, цената на Acer започва от 429 долара.

Производителите на ноутбуци трябва да се замислят сериозно дали не претоварват Windows с допълнителни помощни програми. Ако разтоварят системата, тя ще работи по-бързо и стабилно, а потребителите ще се чувстват по-комфортно със своя ноутбук, отбелязва Soluto.

Коментари по темата: „Windows работи най-стабилно на MacBook Pro”

добавете коментар...

  1. Reptil

    Намирисва ми на платена статия. Сривове, замръзвания, сини екрани могат да бъдат причинени и от “лоши” драйвери. Прегряването на определен етап от живота на един лаптоп няма как да го избегнеш, за това им се прави профилактика.
    Истината е че мак и уин са почти на един кантар по сигурност и стабилност. Ползвал съм Acer, Dell и HP. Нямам забележки към нито една марка. Конкуренцията в този бизнес е жестока и никой не си позволява да продава не качествени продукти.

  2. 30 годишен опит

    От 30 годин ползвам компютри. Последните 25 съм с Хюлед Пакард (преди Компак) … имам много малко проблеми. Производител номер 1 в света. А последните 2 години, нито един път не ми е “забивал”, “замръзвал” или “блокирал” Вуиндоус. Тази статия ЯВНО е преписана от хора с много малък опит от платени западни източници. Прочетох я преди няколко дни на английски. Много отдавна Айпъл използват незнанието на драскачите и обикновенните хора за да си продават прехвалената лъжа. Защото всички им продукти не са нищо повече от останалие производители но са мноооого рекламирани с насочени статии и за хора с промити мозъци. Но за обикновен потребител, средни и малки фирми просто не вършат работа, плюс основен недостатък МНООООГО скъпи.

  3. Saevar

    колега Acer и Dell са много добри компютри да не кажа отли4ни , най 4есто ми се налага да поправям Sony Vaio или Toshiba, така 4е който не е на ясно да не лупа глупости…

  4. mhm

    еми да като са го тествали на някви скапани Acer-и и dell-ове, що не са тествали на сони или тошиба. И как така се срива веднъж на седмица, аз не си спомням кога за последно ми е забил уиндоуса при положение че го рестартирам много рядко – веднъж на 2 седмици примерно?

Коментар