Разбиха кода на вирус, който иска подкуп

Разбиха кода на вирус, който иска подкуп  
Зловредният код отвлича данни и после рекетира жертвата
02/06/2006
Антивирусни компании съобщиха в четвъртък, че кодът на един от най-актуалните видове зловреден софтуер успешно е разбит. Archiveus е представител на нов вид нежелани програми, които са обобщени от експерти под иметоransomware”.
Подобни вируси буквално отвличат информация от персоналния компютър и я връщат на потребителя само след заплащането на определена сума.
Archiveus е открит в папката “My Documents” в PC-то на британска медицинска сестра. Програмата успяла да замени информация от компютъра с един единствен файл, който искал 30-цифрова парола за достъп. Похитителите изисквали от Хелън Бъроу, както и от останалите „заразени”, да закупят лекарства от една от три онлайн аптеки. Това било условието за предоставяне на паролата, която ще възвърне отвлечената информация.
Програмисти открили, че паролата за отключване на инсталирания файл се крие в кода на самия вирус. В случая разбиването на Archiveus се дължи главно на пропуски при изграждането на зловредния софтуер, коментират специалисти.
 

рубрика: Uncategorized

Коментар