Всеки четвърти компютър е незащитен

Процент на незащитените компютри, в зависимост от операционната система

Процент на незащитените компютри, в зависимост от операционната система

Заплаха номер едно за информационната сигурност продължават да бъдат самите потребители на компютри, тъй като игнорират предупрежденията за опасност, сочи нов доклад на Microsoft за периода юли-декември 2012 г.  Анализът дава статистически данни за актуалните информационни заплахи в света.

Една четвърт от компютрите нямат инсталиран антивирусен софтуер, показва проучването. Без този жизненоважен инструмент те са 5,5 пъти по-уязвими, твърди Microsoft. На първо място по незащитеност са компютрите на потребители, използващи Windows XP и Windows 7 без сервизен пакет SP1.

Сърфирането в интернет без антивирусна защита е също толкова рисково, колкото и да оставите отворена вратата на дома си, коментира Тим Рейнс, директор на подразделението Microsoft Trustworthy Computing и един от авторите на доклада.

Основни причини компютрите да не бъдат защитени са изтекъл срок на антивирусния софтуер, изключена антивирусна защита и банална небрежност към защитата от страна на потребителите.

Отбелязва се също, че последната операционна система на Microsoft – Windows 8 се доставя с включен антивирус.

Докладът на Microsoft посочва и други широко разпространени заплахи за сигурността освен потребителската небрежност. Сред тях са файловете, прикачени към електронната поща и съдържащи зловреден софтуер, различни програми активатори и не на последно място – нелицензираният софтуер.

Коментари по темата: „Всеки четвърти компютър е незащитен”

добавете коментар...

  1. БМ

    Откровено рекламна статия. “Купете си Уиндоус 8, ‘щото другите са несигурни.” Като излезе Уиндоус 9, осмицата също ще стане несигурна и Майкрософт ще съветват да се купи новата версия. Така се правят милиарди!
    И най-опасен е нелицензирания софтуер. Купуваш си го и той вече не е опасен! 😉

Коментар