Шпионски скандал между Opera и Mozilla

Opera Software иска компенсация в размер на няколко милиона долара от бивш свой служител

Opera Software иска компенсация в размер на няколко милиона долара от бивш свой служител

Норвежката компания Opera Software, известна с едноименния браузър, даде на съд бивш свой служител, обвинявайки го в шпионаж в полза на конкурента Mozilla, разработчик на браузъра Firefox. Ако бъдат доказани незаконни действия, обвиняемият ще трябва да плати глоба в размер на няколко милиона долара.

Тронд Хансен е работил в Opera от 1999 до 2006 г., а през 2009 се завръща за още една година в компанията като консултант, припомня The Next Web. Хансен е участвал пряко в разработката на браузъра Opera, вкл. на табовете, панела за бърз достъп Speed Dial, интегрираното търсене и управлението с жестове.

В момента Хансен е обвинен от своя бивш работодател за връзки с Mozilla и предаване на секретна корпоративна информация. Opera иска компенсация в размер на 3,4 млн. долара.

Като служител на Mozilla Хансен е работил върху конкурентния браузър Junior за таблети iPad. Това е документирано с видеоклип на сайта на Mozilla, в който Хансен разказва за проекта.

Не се уточнява в кражба на кои точно технологии е обвинен бившият служител на Opera. Съдебното заседание по делото е насрочено за 22 август.

Коментар