Intel избра новия си изпълнителен директор

Брайън Крзанич, новият CEO на Intel, ще поведе компанията по нов път

Брайън Крзанич, шестият CEO в историята на Intel, ще поведе компанията по нов път

Intel съобщи името на новия си изпълнителен директор, който ще замени Пол Отелини. 52-годишният Брайън Крзанич, дългогодишен мениджър в корпорацията, ще встъпи в длъжност CEO на 16 май.

Крзанич е шестият изпълнителен директор в историята на Intel. Пол Отелини, настоящият CEO на процесорния гигант, обяви още през ноември миналата година, че ще се оттегли от заемания пост.

Четири вътрешни кандидатури е разглеждал бордът на директорите на Intel. Кржанич е мениджърът с най-дълга кариера в компанията – той постъпва в Intel през 1982 г. и има огромен опит в производството на чипове.

Новият CEO ще ръководи Intel в период на сериозни промени. Персоналните компютри, където Intel доминира, губят популярност в полза на мобилни устройства от рода на смартфони и таблети.

По данни на IDC, през първото тримесечие на годината продажбите на РС са паднали с 13,9% спрямо същия период на миналата година, което се отрази негативно на приходите на Intel.

Пред Крзанич стои задачата да развие бизнеса на компанията в сектора на мобилната електроника и да наложи телевизионната платформа, разработвана от подразделението Intel Media.

Очаква се също Intel да промени производствената си стратегия, като влезе в ролята и на изпълнител на поръчки за чужди чипове (контрактен производител), тъй като търсенето на собствените й процесори намалява.

Крзанич ще получи възнаграждение в размер на 10 млн. долара през настоящата година. Пол Отелини ще остане съветник в управлението на Intel. Междувременно, бордът на директорите назначи за президент на компанията 48-годишната Рене Джеймс, един от кандидатите за CEO.

Коментар