Отпечатаха изкуствено ухо на 3D принтер

Изследователи от САЩ успяха да отпечатат човешко ухо на 3D принтер. Изкуственият орган се състои от живи клетки и вградена електроника от рода на сензори и проводници, съобщи sciеncedaily.com.

Технологията, разработена от учени на Университета Принстън, показва нагледно възможността за създаване на тъкани, които съвместяват биологични и електрически материали.

Екипът от изследователи е преодолял сериозни трудности, свързани с топлоотвеждането и разпадането на изкуствената тъкан, споделя ръководителят на групата Майкъл Макелпайн.

Ухото приема данни чрез антени, които теоретично могат да се включат към неврони, но на практика тази функционалност все още не е реализирана.

Учените твърдят, че бионичното ухо може да улавя сигнали, недостъпни за естествения човешки орган на слуха. В бъдеще подобна разработка би могла да се използва за възстановяване на слуха и усилване на ефекта на възприятията.

Проектът се поддържа от агенцията за перспективни военни разработки DARPA, както и от изследователски институт на въздушните сили. Това предполага използване на ухото не само в в медицината, но и в армията.

Коментар