Японски пример: шефовете на Sony жертват бонуси

Водещите мениджъри на Sony се отказаха от многомилионни възнаграждения. Пример даде изпълнителният директор на компанията Казуо Хираи – той и още 40 висши ръководители зачеркнаха полагащите им се бонуси по договор, възлизащи на близо половината от заплатите им.

Според японски източници, спестената сума е около 1 милиард йени, или 10,2 милиона долара. Не за първи път мениджъри на компании от Страната на изгряващото слънце се отказват от възнаграждения, ако бизнесът не се развива по най-добрия начин.

Предложението за отказ от бонуси идва от самия Казуо Хираи (по-рано шеф на подразделението PlayStation), който отчита суровата бизнес среда и застоя на пазара за електроника. Sony и останалите японски компании изпитват сериозни затруднения напоследък.

Символът на японската електроника наскоро удвои прогнозата си за печалба за последната финансова година до 40 милиарда йени (407 млн. долара). Компанията повиши също прогнозите си за оперативна печалба и приходи от продажба на активи, в резултат на позитивното влияние от падащия курс на йената през четвъртото тримесечие на миналата година. Sony ще публикува пълния си финансов отчет на 9 май.

Коментар