Microsoft е продала 100 млн. лиценза на Windows 8

Windows 8 се продава с темповете на своите предшественички, съобщи Microsoft

Windows 8 се продава с темповете на своите предшественички, съобщи Microsoft

За първите 6 месеца от пускането на Windows 8 са продадени 100 милиона лиценза на операционната система, съобщи Тим Релър, директор по маркетинг и финанси на подразделението Microsoft Windows.

Темпът на продажбите съответства на този за предходните версии на системата. Така например, през първата година на Windows 7 бяха продадени 240 млн. лиценза.

Към януари 2013 г., т.е. четири месеца след старта на Windows 8, са били продадени 60 милиона копия на системата. Повечето от тях са доставени с нови компютри, сочи статистиката.

Windows 8 е опит на Microsoft да следва тенденцията за налагане на сензорни технологии. Според повечето анализатори обаче, новата ОС не успя да възроди интереса към персоналните компютри.

По данни на IDC за първото тримесечие на 2013 г., доставките на РС в световен мащаб са намалели с 14% до 76, 3 млн. броя спрямо същия период на миналата година. Наблюдава се най-негативната динамика на РС пазара от 1994 г. насам.

Според анализаторската компания, 100-те милиона продадени лиценза, за които съобщава Microsoft, не отразяват реалния брой РС с новата операционна система. Те са значително по-малко, твърди IDC.

Microsoft не съобщава данни за продажбите на Surface и други таблети с Windows 8. Според  IDC, компанията е успяла да пласира 900 хиляди устройства Surface през първото тримесечие на 2013 г. Като цяло, пазарът на таблети с Windows възлиза на 1,8 млн. броя за периода януари-март, което е 2% от всички таблети.

Microsoft обещава да пусне обновление Windows Blue към края на годината. Очаква се компанията да разкрие подробности за системата в близките седмици. Засега е известно, че Blue ще предложи функция за автоматично обновяване на приложения от Windows Store, както и няколко познати функции, от които Microsoft се отказа в Windows 8 – в частност, менюто “Старт”.

Същевременно, Microsoft съобщи за 6-кратен ръст в броя на приложенията в Windows Store, както и за увеличаване на броя на потребителите на облачната услуга SkyDrive до 250 милиона, на Outlook.com – до 400 милиона и на Microsoft Accounts – до 700 милиона.

Коментар