САЩ посочиха Украйна като най-голям пират

Украйна може да загуби търговски преференции, заради проблеми със защитата на авторски права

Украйна може да загуби търговски преференции, заради проблеми със защитата на авторски права

Украйна зае първо място в списъка от страни с най-сериозни нарушения на правата върху интелектуална собственост, изготвян ежегодно от Търговското представителство на САЩ (USTR) и известен като „специален доклад 301”.

Бившата съветска република е класифицирана като „приоритетна страна”, в която се нарушават авторските права на американски компании. Тази категория се появи за първи път в доклада от 2005 г. Обикновено USTR съставя списък от десет страни, в които защитата на интелектуалната собственост е сериозен проблем.

В новия доклад се посочва, че в Украйна действа несправедлива и непрозрачна система за авторски такси, повсеместно се използва нелицензиран софтуер, вкл. в правителствените ведомства, и практически не се прилагат мерки за борба с интернет пиратството.

USTR припомня, че Украйна нееднократно е обещавала на САЩ да подобри ситуацията в тази сфера, но резултати досега няма.

Според The Business Times, пренебрежителното отношение на Украйна към авторските права може да доведе до отмяна на търговските й предимства от страна на САЩ. В периода 2001-2005 г., когато Украйна беше класифицирана като “приоритетна страна” в областта на пиратството, САЩ я изключиха от правителствената програма за преференции, която позволяваше на развиващи се страни да внасят стоки на американския пазар със занижени мита.

Възможно е тази санкция срещу Украйна да бъде повторена след последния доклад 301, заяви високопоставен служител на USTR. В края на септември миналата година фракцията на Конгреса на САЩ за борба с международното пиратство причисли Русия, Китай, Украйна и две западноевропейски страни към групата държави, в които слабата защита на авторското право нанася сериозни вреди на американската икономика.

Коментари по темата: „САЩ посочиха Украйна като най-голям пират”

добавете коментар...

  1. Ivko

    А ще има ли санкции за вредите, които САЩ прави на останалите държави по света!?

Коментар