В САЩ готвят забрана за копиране на DVD

Американската асоциация за контрол на копирането на DVD планира да внесе поправка в лицензионното споразумение, която ще забрани тотално копирането на оптични носители. Мярката, подготвяна от DVD CCA, ще обхване дори и случаите на създаване на резервно копие, твърди theinquirer.
В разработката на документа участват компаниите Walt Disney Studios, Intel, Hewlett-Packard, Toshiba и Pioneer Electronics. За подготвяното изменение алармира Майкъл Малкълм, изпълнителен директор на компанията Kaleidescape, която продава домашни плеъри за оптични носители и сървъри за съхранение на филми.
Именно сървърните продукти на тази компания са станали причина за съдебен иск от страна на DVD CCA. Малкълм твърди, че делото, спечелено от Kaleidescape, е предизвикало поправката в лицензионното споразумение.
Според The Inquirer, от поправката ще пострада не само Kaleidescape. Производителите на DVD плеъри ще бъдат принудени да внесат хардуерни корекции в своите устройства, така че да забранят копирането на оптичните носители.
Освен това поправката може да послужи и за забрана на програмите, които създават виртуални дискове.
Гласуването за приемане на поправката ще се състои в края на юни 2007 година. Ако поправката бъде приета, новото лицензно споразумение ще влезе в сила до 18 месеца.

Коментар