Intel поема курс към мобилни процесори

Брайън Крзанич, новият CEO на Intel, ще наблегне на разработката на процесори за смартфони и таблети

Брайън Крзанич, новият CEO на Intel, ще наблегне на разработката на процесори за смартфони и таблети

Новият генерален директор на Intel Брайън Крзанич, който стъпва в длъжност на 16 май, обяви разработката на процесори за смартфони и таблети като едно от главните направления в дейността на компанията под негово ръководство.

Intel ще използва на 100% своите технологични предимства и производствен потенциал, за да постигне успех на мобилния пазар, заяви Крзанич в интервю за USA Today.

Според анализатори, новият CEO трябва да убеди инвеститорите и клиентите на Intel в това, че под негово ръководство компанията може да пренастрои работата си в съответствие с промяната на потребителските интереси в посока мобилни устройства.

Това е нова задача за ветерана на Intel. Нова битка, нова игра, в която ще се види дали Крзанич може да се настрои към новите правила, коментира анализаторът Алекс Гауна от JMP Securities.

Същевременно, CEO-то на Intel не отписва традиционните компютри. „Мисля, че компютрите ще останат в следващите пет години. Ние успешно развиваме сървърния и компютърния бизнес, който генерира голям паричен поток”, казва Крзанич.

По данни на IDC, световните продажби на РС през първото тримесечие на годината са паднали с 13,9% спрямо същия период на миналата година, което подкопава сериозно бизнеса на Intel. Чистата печалба на компанията през тримесечието е намаляла с 25% до 2,05 млрд. долара. Приходите на корпорацията падат с 2,5%, до 12,6 млрд. долара.

Брайън Крзанич е шестият генерален директор в историята на Intel. Той работи в компанията от 1982 г., заемайки различни мениджърски постове. Крзанич наследява на поста Пол Отелини, който обяви, че се оттегля още през миналата година.

Коментар