Nokia пуска компактен смартфон Asha 501

Nokia Asha 501 се позиционира в категорията на евтините смартфони с цена под 100 долара

Nokia Asha 501 се позиционира в категорията на евтините смартфони с цена под 100 долара

Nokia обяви първия си смартфон от обновената гама Asha. Моделът Asha 501 е ценово достъпно устройство (под 100 долара) с ярки цветове и нов потребителски интерфейс, проектиран за по-удобна работа.

Asha 501 идва в шест цвята и се състои от две части: сменяем панел и устойчив на надраскване дисплей с 3-инчов капацитивен сензорен екран и единичен бутон. Компактният нов смартфон тежи само 91 грама и издържа в режим на изчакване до 48 дни.

Моделът предлага избор на два основни екрани: Home и Fastlane. Първият е традиционен екран с икони за стартиране на индивидуални приложения и достъп до функции като повикване или настройки на телефона. Fastlane показва последните набрани контакти, социалните мрежи и приложения, които са уникални за всеки потребител.

Asha 501 включва Nokia Browser Xpress, който компресира трафика на информация с до 90% за по-бързо и евтино мобилното сърфиране.

Новост е услугата Nokia Xpress Now – уеб приложение, което препоръчва съдържание на базата на местоположението и предпочитанията на потребителите. Услугата е достъпна чрез началната страница на браузъра или чрез изтегляне от Nokia Store.

Asha 501 се отличава с елементи от дизайна на смартфоните Lumia и комбинация от функции на бюджетно-ориентираните устройства, коментира Нийл Моустън от Strategy Analytics. Според него, Asha 501 е подходящ за хора, които искат да сменят обикновения си телефон със смартфон.

Новата платформа Asha дава разработчиците отворена, стандартизирана среда за създаване на приложения, съвместими с бъдещите устройства. На тяхно разположение са ресурсите на Nokia Store и инструменти като Nokia In-App Payment и Nokia Advertising Exchange (NAX), както и уникалната мрежа за фактуриране на операторите на Nokia.

Nokia Asha 501 се предлага във варианти с една или две SIM карти с технология EasySwap, като и двата модела поддържат Wi-Fi. Смартфонът има размери 99,2x58x12,1 мм, тежи 91 грама, разполага с камера 3,2 мегапиксела и позволява 17 часа разговори с едно зареждане на батерията.

В комплекта са включени допълнителна карта памет 4 GB и 40 безплатни игри от EA Games на стойност 75 евро, достъпни за сваляне от Nokia Store. Смартфонът се предлага в цветове яркочервен, яркозелен, циан, жълт, бял и черен.

Nokia Asha 501 се очаква на пазара през юни 2013 г. от около 60 оператора и дистрибутора в над 90 страни по света. Цената на устройството ще бъде под 100 долара.

Коментар