Започва очакваният бум в продажбите на SSD

SSD устройствата, вкл. като тази карта за лаптопи, ще навлизат все по-уверено в компютрите

SSD устройствата, включително и такива карти за лаптопи, ще навлизат все по-уверено в компютрите

Продажбите на твърдотелни дискове (SSD) ще нараснат седемкратно до 2017 г., за да заемат трето място на пазара на устройства за съхранение на данни, използвани в персонални компютри, прогнозира анализаторската компания IHS ISuppli.

През 2017 г. ще бъдат доставени 227 млн. SSD устройства за РС, което е с 600% повече спрямо 2012 г., когато продажбите достигнаха 31 млн. единици. Същевременно, доставките на твърди дискове ще намалеят с 14% до 410 млн. броя.

В резултат на тези разнопосочни тенденции в продажбите на SSD и HDD, през 2017 г. делът на твърдотелните дискове може да достигне 36% от световния пазар на устройства за съхранение на данни за РС, докато миналата година SSD имаха само 6%. Доминацията на HDD ще отслабне значително, свеждайки се до 64% през 2017 г., спрямо 94% през 2012-та.

Основните катализатори за ръст в продажбите на SSD са ултрабуците и други категории портативни компютри с тънък корпус, вкл. хибриди и трансформъри, особено на база процесори Intel Haswell, които имат висока производителност и ниска консумация на енергия.

Коментар