Русия се завръща в хай-тек състезанието

Изцяло променена, Русия се завръща в технологичната надпревара. Преди петдесет години Съветският съюз изстреля „Спутник”, за да покаже на Запада, че може да го победи в науката и технологиите. Сега, водена от президента Путин и подкрепяна от водещи бизнесмени и инвеститори, страната се впусна в нова, широкообхватна програма за стимулиране на икономиката на високите технологии. Целта е да се заеме стратегическа позиция в нововъзникващите технологии, които ще променят бъдещето на глобалната икономика.

Путин постави началото на процеса през април, когато в своето годишно обръщение към руския сенат той обяви програма на стойност от $7 милиарда за стимулиране на разработването на нанотехнологии, изцяло финансирана от държавния бюджет. През изминалата година започна и строителство на седем нови технологични парка в страната, чиято цел е да накарат хай-тек компаниите да създадат свои фабрики около научните и изследователски центрове.

За лидер на този технологичен ход президентът постави един от най-верните си хора, а именно заместник министър председателя Сергей Иванов, който се сочи и за най-вероятен заместник на Путин на президентския пост. Страната разполага с много здрави технологични основи. Въпреки икономическите трудности, които преодоля след разцепването на Съветския съюз, научното наследство на Русия е представено от 3500 научноизследователски института, в които работят 600 000 учени и инженери. Освен това, всяка година от руските висши учебни заведения излизат по 200 000 нови кадри.

През последните години технологичният сектор в страната се разраства с доста впечатляващи темпове, макар и държавата да не участва активно в процеса. Износът на руски софтуер е нараснал от $120 милиона през 2000 година на $1.5 милиарда за миналата, като само за 2006 година той се е увеличил с 54%, писа businessweek.com. Растежът на сектора се дължи и на пристигането в страната на много големи мултинационални корпорации като IBM, Motorola и Boeing.

Все още обаче има какво да се желае от ИТ индустрията в Русия. В момента тя представлява само 1.5% от съвкупния национален продукт. А това в сравнение със САЩ, където е 5%, или Ирландия с нейните 12%, е все още незначително постижение. Годишният износ на софтуер на Русия е сто пъти по-малък в сравнение с износа на нефт и е равен на една десета от износа на софтуер на Индия.

Коментари по темата: „Русия се завръща в хай-тек състезанието”

добавете коментар...

  1. Bogdana

    Rysiq zabravi rejima na totalitarizma i gleda napred.Nanotehnologii,kosmi4ski programi i vsi4ko finansirano ot darjavniq bujet.A na6ata mila rodina potava s vsqka izminala godina.Predi 20god.i nie bqhme napred,no yvi krivorazbranata demokraciq ni zakopa.Da vzemem za primer edno togava prosperira6to predpriatie DZY.Sega to e naeto ot yngarci.A kakvo stana s 4isto novite ma6ini?

Коментар