Microsoft иска да купи Nook за $1 милиард

. Въпреки застоя в продажбите на устройства, приходите от съдържание на Nook Media бележат ръст

Въпреки застоя в продажбите на устройства, приходите от съдържание на Nook Media бележат ръст

Microsoft се опитва да погълне екосистемата за електронни книги Nook за сумата от 1 милиард долара, съобщи TechCrunch.com. Твърди се, че целта на софтуерният гигант е да придобие цифровите активи на Nook Media, подразделение за е-книги на Barnes & Noble, наред с тези за таблети и четци на е-книги Nook.

Nook Media планира да прекрати продажбите на Android таблети от рода на Nook HD до края на 2014 г. След това компанията ще се фокусира върху подобни устройства от свои партньори. Засега Nook Media няма конкретни планове за прекратяване на бизнеса с е-книги, но се очаква спад в търсенето им и постепенно спиране на продажбите.

Бизнесът на Nook Media не върви добре в последните тримесечия. През февруари Barnes & Noble съобщи, что приходите от празничния сезон на 2012 г. са намалели с 26%, в сравнение със същия период на предходната година.

Въпреки застоя в продажбите на устройства, приходите от съдържание бележат ръст със 7% в края на 2012 г.

Според TechCrunch, бизнесът на Barnes & Noble струва 1,66 млрд. долара. Същевременно, компанията оценява подразделението си Nook Media на $1,7 млрд. Евентуална сделка с Microsoft обаче ще бъде сключена на много по-ниска цена – около 1 млрд. долара.

Microsoft вече притежава 16,8% от акциите на Nook, в резултат на сделка за 300 млн. долара, по силата която съдържанието на Barnes & Noble се появи в таблетите с Windows 8. Ако погълне цялото подразделение, Microsoft ще получи богата библиотека от цифрови материали, с която ще конкурира по-успешно Amazon, Apple и Google.

Коментар