Филми на HD DVD комуникират с Интернет

Компанията Toshiba обяви пускането на първия филм в HD DVD формат, който включва функция за взаимодействие с интернет.
Японската анимация "Свобода" ("Freedom") позволява на потребителите да качват от мрежата допълнителни трейлъри, менюта и субтитри. Зареждането на модулите от интернет става от централизиран сървър, съобщи techlabs.
Още по-развити мрежови функции ще предложи филмът "300", който се очаква в края на юли. Сред бонусите ще бъдат стратегическа игра и възможност за лично редактиране на филма със запис на резултата на сървър на Warner Bros.
Усилията на Tosiba, която е основен поддръжник на HD DVD, целят да осигурят предимство на формата в битката с конкурентния Blu-ray. Засега именно Blu-ray, налаган от Sony, има предимство на пазара.
На страната на Blu-ray са филмовите студия Sony Pictures, Disney и Fox, докато зад HD DVD стоят Universal и Warner Bros. По данни на Toshiba, досега са продадени 150,000 диска във формат HD DVD.
Сериозно предимство за Sony е наличието на Blu-ray плеър в нейните геймърски конзоли PlayStation 3, което предопределя избора на голяма част от потребителите. Очаква се и Blu-ray скоро да предложи интерактивна интернет функция.

Коментар