Интернет през 2020: огромен и икономичен

Един от проблемите на съвременните мрежи е, че работят дори тогава, когато не е необходимо

Един от проблемите на съвременните мрежи е, че работят дори тогава, когато не е необходимо

Към края на десетилетието трафикът в интернет ще нарасне драстично, но същевременно мрежата ще консумира много по-малко енергия, отколкото сега, прогнозира компанията GreenTouch.

Очаква се обемът на трафика в безжичните мрежи да нарасне 88 пъти до 2020 г., а в жичните – до 8 пъти. Същевременно, новите технологии могат да намалят с 90% консумацията на енергия от мрежите, дори в условията на бързо нарастване в обема на предаваните данни, сочат изчисленията на GreenTouch.

Един от проблемите на съвременните мрежи е, че работят дори тогава, когато не е необходимо. При безжичните мрежи консумацията може да се намали чрез изключване на част от оборудването или на цели сегменти от инфраструктурата и динамично да се променя мощността на предавателите.

При жичните мрежи, достъпът може да стане по-ефективен чрез прилагане на оптични технологии, кеширане на съдържание и разделяне на управлението на мрежите от предаването на данните по тях, смята GreenTouch.

Компанията работи съвместно с оператори и доставчици на услуги по намаляване на консумацията на енергия. В групата влизат около 50 организации, вкл. компаниите Alcatel-Lucent, Huawei Technologies, Fujitsu, Samsung, Vodafone и China Mobile и редица университети.

Коментар