SAP наема хора с аутизъм за софтуерни инженери

Немският ИТ гигант SAP обяви, че ще наема хора с аутизъм като софтуерни инженери, програмисти и специалисти по контрол на качеството на информацията. За целта компанията  ще си партнира глобално със Specialisterne – лидер във въвличането на хора с аутизъм на работа в технологично-ориентирани фирми.

SAP вижда конкурентно предимство в това да прилага уникалните таланти на хора, диагностирани с аутизъм, като същевременно им помага да упражняват стойностна професия. Статистиката сочи, че около един процент от световното население е засегнато от аутизъм.

„Със Specialisterne споделяме общ възглед, че иновациите идват от „крайностите“. Само чрез наемането на хора, които мислят различно и провокират нововъведения, SAP ще бъде подготвена да се справи с предизвикателствата на 21-ви век”, коментира Луиза Делгадо, член на изпълнителният борд на SAP и отговорен за човешките ресурси.

SAP е първата мултинационална компания, която партнира със Specialisterne на глобално ниво. Очаква се примерът й да бъде последван и от други високотехнологични фирми.

Обявяването на инициативата в световен мащаб е следствие от успешни пилотни проекти в Индия и Ирландия, които показват положително въздействие върху хората с аутизъм. SAP Labs нае в Индия шест души с аутизъм като изпитатели на софтуер за приложенията от бизнес пакета й. В резултат, екипът е увеличил нивата си на продуктивност и колаборация в ключови области.

Ирландският проект текущо приключва набора си за пет позиции, които ще бъдат заети тази година. SAP ще разшири глобално програмата си, започвайки от САЩ, Канада и Германия през 2013 г.

Наскоро SAP Labs в Индия разработи iPad приложение, наречено Bol, което асистира в обучението на деца с аутизъм. Тази програма помага на децата да учат и разбират лесни, всекидневни процеси, използвайки звукови, визуални и моментни функции за обратна връзка.

Коментар