Intel ще инвестира в лидера на пазара за виртуализация VMware

Най-големият производител на чипове в света ще инвестира $218.5 милиона в разработчика на софтуер за виртуализация VMware, съобщиха от двете компании.
Инвестицията ще даде на Intel право на собственост на около 2.5% от издадените акции на VMware, след като софтуерната фирма приключи с първоначалното си публично предлагане. Освен това висш кадър на Intel ще се присъедини към борда на директорите на VMware.
Сделката подчертава нарастващото значение на софтуера за виртуализация, който позволява на компаниите да работят с повече от една операционна система на един единствен компютър. По този се увеличава продуктивността на компютрите и се намаляват общите разходи.
Intel и VMware ще разработват и пускат заедно продукти на пазара, а инвестицията е предназначена да подобри възприемането на софтуера на VMware на компютри, работещи с чипове на Intel.
Intel без съмнение ще спечели от сделката, защото може да направи своите чипове да работят по-добре със софтуера за виртуализация на VMware, коментираха от siliconvalley.com. От софтуерната фирма пък очакват чиста печалба от около $741.4 милиона от своето публично предлагане на акции.
VMware, подразделението на доставчика на решения за съхранение на данни EMC, смята да продаде 33 милиона акции от клас А на цени между $23 и $25. След транзакцията, компанията ще продължи да бъде контролирана от EMC.

Коментар