Брюксел прие аргументи на БАИТ по Зелената книга

 
Документ с мотивирани възражения по Зелената книга на ЕК беше връчен на еврокомисаря Меглена Кунева от председателя на управителния съвет на Българскана асоциация по информационни технологии (БАИТ) Боян Бойчев. Това стана на среща в Брюксел, в която участва и Живка Станева, експерт в кабинета на българския еврокомисар.
 

Обект на обсъждане бяха потребителските права и по-конкретно разширение на директива 1999/44/ЕС на Европейския парламент и на Съвета на Европа, според което продажбите на софтуер се третират като тези на движими материална вещи за крайни потребители.

 
Категоричното становище на БАИТ и на представляваните от асоциацията ИКТ фирми в страната е, че сегашното третиране на продуктите и услугите с дигитално съдържание не трябва да се променя и действието на Директива 99/44/ЕС не бива да се разпростира върху тях, тъй като от това няма реална потребност.
 
Разширяването на действието на директивата ще повлияе негативно върху развитието на софтуерната индустрия, смята БАИТ. Особено засегнати ще бъдат малките и средни по големина фирми, като разширяването ще постави българските и европейските производители на софтуер и данни в неравностойно положение спрямо техни конкуренти от други региони на света.
 
Официалната позиция на БАИТ беше предварително изпратена до Европейската комисия – Генерална дирекция "Защита на здравето на потребителите". Въпросът бе поставен за обсъждане и на проведената на 22 юни т.г. среща на БАИТ с български депутати в Европейския парламент.

Коментар