Програма на ЕС стимулира с 3,6 млрд. евро иновациите

 
В рамките на Лисабонската стратегия за растеж и трудова заетост Европейският съюз предприе мерки, насочени към стимулиране и развитие на конкурентоспособността и иновациите. Целта е Европа да бъде по-привлекателно място за инвестиции и работа, стана ясно от проведения вчера от ДАИТС информационен ден за български организации.
 
Финансовите инструменти на общността за реализиране на тези мерки са две рамкови програми – Седма и „Конкурентоспособност и иновации”, поясни Димитър Станчев, зам.-председател на Държавната агенция за информационни и комуникационни технологии (ДАИТС), която е национален координатор по програмата.
 
Бюджетът на Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации е 3 млрд. и 621 млн.евро и включва периода 2007-2013 г. За разлика от Седма рамкова, тази програма не подкрепя научно-изследователски и развойни проекти, а такива, които са насочени към широко внедряване и използване на информационните и комуникационни технологии от гражданите, правителствата и бизнеса, особено от малките и средни предприятия, обясни Димитър Станчев.
 
Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации включва три специфични програми – „Предприемачество и иновации” с бюджет от 2,17 млрд.евро, "Подкрепа за политики в областта на ИКТ” със 728 млн. евро и „Интелигентни енергийни източници” със 727 млн.евро.
 
Предмет на информационния ден беше втората програма. През 2007 г. тя ще подкрепи финансово проекти в три области – ефикасни и оперативно съвместими услуги на електронното правителство; информационни и комуникационни технологии в подкрепа на възрастните и социалната интеграция; устойчиви и oперативно съвместими електронни здравни услуги.

Коментар