Google се включва в наддаването за Waze

Waze позволява проследяване на ситуации по пътищата в режим на реално време

Waze позволява проследяване на ситуации по пътищата в режим на реално време

Google се включи в битката за поглъщане на стартъпа Waze, известен с едноименния социален навигатор за мобилни устройства. Интернет гигантът е готов да плати 1 милиард долара за компанията, предаде Блумбърг.

В началото на май се появиха информации, че Facebook е започнала преговори за поглъщане на Waze за $1 млрд. По-рано интерес към израелската услуга прояви и Apple, която даваше 500 млн. долара, но до сделка не се стигна.

Waze е безплатно социално навигационно приложение за мобилни устройства. Програмата следи пътната ситуация в режим на реално време, предлага оптимални маршрути, получава и издава предупреждения за шофьорите за промени в условията, препятствия и др. Най-интересното в услугата е, че всички карти се генерират от самите потребители.

Играчи като Google и Apple са заинтересовани да включат подобно приложение в своите пакети от услуги за потребителите на Android и iOS устройства. Евентуална сделка обаче е далеч от приключване.

Waze и Facebook вече си партнират, като резултат от съвместните им усилия е обновена версия на приложението, която позволява на потребителите да споделят ситуации по пътищата със свои приятели в социалната мрежа.

ИТ компанията от Купертино също си сътрудничеше с Waze с идеята да интегрира функции на услугата в картите на iPhone и iPad, но двете страни не постигнаха споразумение за поглъщане.

Waze разполага с впечатляващите над 45 милиона потребители. Проблем за компанията все още е липсата на адекватен бизнес модел.

Коментар