Интелигентните сградни технологии, създадени с мисъл за хората и природата

smart buldings - insКонцепцията „Интелигентна сграда” придобива все по-голяма популярност и се асоциира с икономичност, здравословна среда, екологична ангажираност, комфорт и сигурност. Този тип сгради реагират адекватно на потребностите на обитателите и на променящите се атмосферни условия.

„Smart Buildings” e нов акцент в изложбата и форума за Югоизточна Европа (29-31 май, ИЕЦ, София). През годините организаторите от Виа Експо постоянно разширяват неговата тематика съобразно световните тенденции и тазгодишното издание обединява няколко паралелни събития с фокус върху:  енергийна ефективност, възобновяема енергия, асансьорни уредби и управление на отпадъци.

Посетителите на Smart Buildings ще се запознаят с най-новите постижения в областта на сградната автоматизация и мениджмънт.

Ентел ще представи малки осветителни уредби, изградени на принципа на астрономичен часовник, енергоспестяващи светодиодни осветители, компоненти за осветление, електротабла и електромери. Солармия ще покаже иновативно LED осветление, отличаващо се с 50 % по-голяма икономичност. Интериорно, екстериорно, ефектно и аварийно осветление ще видим от Lumitron. Фирмата дистрибутира енергоефективни LED лампи TOSHIBA и CITIZEN – Япония и интелигентната система за управление и контрол Helvar. ЛидерЛайт България, част от консорциума Инкотекс Груп, е сред одобрените доставчици по Програмата за енергийна ефективност и зелена икономика. Тя произвежда богата гама от електронни изделия – електромери и системи за отчитане на ел. консумацията, дисплеи и LED осветление.

Умен Дом работи активно в сферата на технологиите за домашна и сградна автоматизация. Пестим енергия е официален представител за България на инфрачервените отоплителни панели InfraHEAT и дистрибутор на системи за безжично управление с интелигентни термостати и инфрачервени уреди MO.EL за отопление на външни площи.

Сред изложителите ще бъде и Техем Сървисис – лидер в енергийните услуги за ефективно използване на енергия и вода. Фирмата предлага интелигентни уреди –  радиоразпределители и радиоводомери, които позволяват да се прави точно дялово разпределение.

Английската фирма Siemon проектира и предоставя решения за висококачествено мрежово окабеляване, услуги за интелигентни сгради и центрове за данни. Тя е базирана в САЩ, с продажби в световен мащаб в повече от 100 страни.

Рейтекс Инженеринг е специализирана в интегрирани системи за сигурност и комуникации, за домашна и сградна автоматизация, управление и дистанционен мониторинг. Тя разработва набор от електронни изделия, софтуер и фърмуер за тях.