Китайски хакери се добраха до секретни оръжия на САЩ

Свръхсекретни военни разработки на САЩ станаха достояние на китайски хакери. В резултат на успешна кибер атака срещу компютърна мрежа на армията, хакерите са получили достъп до важна информация за различни образци на оръжия, вкл. за противоракетна отбрана, предаде Уошингтън поуст.

Официален доклад министерството на отбраната обвинява за пробива хакери от Китай. Твърди се, че китайците са откраднали над 20 проекта с различна степен на важност, вкл. информация за оборудване на бойни самолети и кораби.

Според експерти, в момента Китай притежава знания за най-съвременните военни технологии на САЩ. Тези знания могат да станат катализатор за развитие на китайската военна промишленост и предимството на САЩ при евентуални конфликти да бъде значително отслабено.

Макар и в доклада да се говори за съпричастност към пробива на китайски хакери, САЩ не повдигат преки обвинения към правителството на страната. Много западни експерти обаче са убедени, че случващото се е част от грандиозна по своите мащаби китайска военна операция по разузнаване на чужди държави.

Освен САЩ от действията на хакери е пострадала и Австралия. Местната преса съобщава, че хакерите са откраднали секретен план на новата щаб квартира на организацията ASIO (австралийското разузнаване). Копираните електронни документи съдържали много важна информация, вкл. подробно описание на схеми на системите за сигурност на комплекса и топологията на мрежата. Новата централа на ASIO все още не е въведена в експлоатация.

От страна на Китай все още няма официални коментари по нито един от двата инцидента. САЩ и Австралия засега не са повдигнали конкретни обвинения срещу Китай.

Коментари по темата: „Китайски хакери се добраха до секретни оръжия на САЩ”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Навсякъде из Мрежата щъкат анти-американски злобари, анти-американски хейтъри, анти-американски кракери, хакери, тракери и прочие мрежови боклук и шлака. Ето до какво доведе анти-шпионската и анти-американската истерия и инвазия!

  2. Драгомир

    Това което правят няма никаква, ама абсолютно никаква връзка с Китай. Именно и затова те не обвиняват правителството на Китай. Цялата тази измишльотина е театър, чрез който военните в САЩ се опитват да си изпросят по-добро финансиране от държавата. Къде по-добър довод: Китайците ни настигнаха по оръжие, така че давайте пари щедро, за да направим нови разработки…

  3. Saevar

    е как така са полу4или достъп до важна информация…. тея нямат ли сис и нет админи…. или китайчитата са имали вътрешен 4овек който да ги улесни в така наре4еното хакване понеже принципно е пот4и невъзможно без вътрешен 4овек да се полу4и това вси4кото.

  4. Дончо

    Не бой се, няма да нападнат Китай, защото цялата им индустрия произвежда там. По-скоро търсят поводи да не ги допускат до пазара в САЩ

  5. Пешо

    Като са им толко важни данните, що не им дръпнат кабела и да се ползват само локално…. Разиграват няква драма пак тея хамериканци. Сигурно си търсят повод да нападнат Китай… ще стане напечено – в буквалния смисъл.

Коментар