САЩ разрешиха износа на iPhone и iPad в Иран

Потребителите в Иран вече ще купуват напълно легално устройства като iPad и iPhone

Потребителите в Иран вече ще купуват напълно легално устройства като iPad и iPhone

Правителството на САЩ смекчи санкциите срещу Иран по отношение на високите технологии, като разреши експорта в страната на мобилни телефони, софтуер и други продукти.

В резултат на промяната, потребителите в Иран ще могат да си купуват легално устройства като iPhone и iPad, които досега се продаваха само на черния пазар.

През май миналата година сенатът на САЩ въведе особени икономически санкции срещу ислямската държава. Те задължиха компаниите, търгувани на борсата в САЩ, да информират комисията по ценни книжа за всяка сделка с Иран в областта на енергетиката и потребителските стоки.

Като повод за тази мярка беше изтъкната продължаващата борба срещу нарушенията на човешките права и свободата на словото в страната.

Според редица източници обаче, още преди снемане на ограниченията устройствата на Apple са продавани свободно в Иран, с 50-60 долара по-скъпо отколкото в САЩ. Голяма част от продуктите в обсега на ограниченията се внасят без проблем от Ирак.

САЩ, редица западноевропейски страни и Израел обвиняват Иран в разработка на ядрено оръжие под прикритието на програми за мирния атом. Техеран отхвърля тези обвинения, твърдейки, че неговата атомна програма е насочена изключително към удовлетворяване на потребностите на страната от електроенергия.

Коментар