Иран се перчи на САЩ с видео игра

Иранска студентска организация създаде нова видео игра, която симулира опит за спасяване на двама местни ядрени експерти, отвлечени от военните на САЩ и държани в Ирак и Израел.

Видео играта, наречена „Rescue the Nuke Scientist” от Асоциацията на ислямските студенти, е отговор на американската „Assault on Iran”, в която се изобразява US атака над иранска ядрена електроцентрала, твърди siliconvalley.com.

Иран и САЩ спорят от известно време за иранската ядрена програма, за която Вашингтон смята, че е прикритие за разработване на атомни оръжия. Техеран обаче отрече обвиненията на САЩ, казвайки, че ядрените проекти в страната се осъществяват с мирни цели.

Ситуацията между двете държави се усложни още повече, след като петима иранци бяха арестувани в Ирак по обвинения, че са членове на елитните военни части Quds Force и въоръжават и обучават иракските бойци. От Иран отхвърлиха обвиненията и заявиха, че петимата са само дипломати.

В “Rescue the Nuke Scientist” американски военни арестуват семейство ядрени инженери по време на поклонение в Кербала, свещено място за Шиитите, намиращо се в централен Ирак. Геймърите са в ролята на ирански спец части, които трябва да изпълнят мисия, включваща проникването в места със засилена военна охрана, за да освободят ядрените учени, преместени от Ирак в Израел.

За да приключат успешно играта, геймърите трябва да проникнат в Израел, където трябва да спасят учените, да убият американски и израелски войници и да вземат лаптопите им, които съдържат важна секретна информация.

Студентската организация, създала играта, стоеше и зад скандалната конференция от 2005 година „Свят без Ционизъм”, където президентът Махмуд Ахмадинеджад призова Израел да бъде заличен от картата.

Коментар