Google стана най-голямата медийна компания

Google оглави рейтинга на Zenith Optimedia за най-големите медийни компании

Google оглави рейтинга на Zenith Optimedia за най-големите медийни компании

Google стана най-голямата по приходи медийна компания в света, изпреварвайки американския сателитен оператор DirecTV Group, според класация на Zenith Optimedia.

Тази година в Топ 30 на компаниите, печелещи от реклама, влизат социалната мрежа Facebook, софтуерният гигант Microsoft и финландската медийна група Sanoma. Отчетени са данните за финансовата 2011 г. – последната, за която са достъпни резултатите на всички публични компании.

Освен приходите от реклама, при съставяне на рейтинга Zenith Optimedia взима предвид и други източници на доходи като продажби на вестници и списания, платени абонаменти за телевизия и др.

Приходите на Google възлизат на 37,9 млрд. долара, а досегашния лидер DirecTV Group – най-големия сателитен оператор в САЩ – има резултат от 27,2 млрд. долара. На интернет гиганта се падат 49% от цялата интернет реклама, докато неговите конкуренти Yahoo, Microsoft и Facebook държат по 4% от пазара.

Само шест от десетте най-големи компании в класацията са производители на съдържание, като водеща сред тях е News Corp., собственик на Fox News, The Wall Street Journal и 20th Century Fox, с приходи в размер на 26,4 млрд. долара.

Коментар