Хакери блокираха турски държавни сайтове

Анонимните се включиха в протестите в Турция с атака срещу правителствените сайтове

Анонимните се включиха в протестите в Турция с атака срещу правителствените сайтове

Хакерската организация Anonymous се включи на страната на протестиращите в Турция. В резултат на кибератаката бяха блокирани временно няколко държавни сайта.

Атаката засегна сайтовете на президента Абдуллах Гюли и на редица правителствени структури, вкл. на министър-председателя Реджеп Ердоган, както и на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието.

Скоро след атаката, достъпът до хакнатите сайтове беше възстановен от администраторите.

Преди два дни, на 1 юли в YouTube се появи видеообръщение от акаунт xAnonymousxGermanyx до премиера на Турция, в което групата изразява подкрепата си за протестите в страната. „Анонимните” заклеймиха силовите мерки, предприети срещу демонстрантите, във връзка с протеста им срещу застрояването на парка Гази в центъра на Истанбул.

В много турски гладове се провеждат протести с искана за оставка на правителството. Демонстранти се сблъскаха с полицията в Истанбул, Анкара, Измир и Адана.

Anonylous често публикува видеоклипове с подобни обръщения към правителствата на различни страни и впоследствие извършва хакерски атаки. Тяхната достоверност е трудно да бъде установена, тъй като организацията няма единен център за управление и всеки може да стане неин член.

Така например, през лятото на 2011 г. „анонимните” атакуваха сайта на министерството на отбраната на Сирия. Получавайки достъп до съдържанието на сайта, хакерите публикуваха на него изявление, осъждащо режима на президента Башар Асад.

Коментар