Зимата в ИКТ бизнеса няма да е кратка

Намираме се в ИКТ зима и по всичко личи, че тя няма да трае кратко

Намираме се в ИКТ зима и по всичко личи, че тя няма да трае кратко

Политическите събития от началото на тази година у нас силно повлияха технологичния бизнес. Първото тримесечие беше добре, но след това правителството подаде оставка и развитието спря.

В момента капиталовите разходи навсякъде са замразени. Така изглежда картината в ИКТ бизнеса, описана от анализаторите CBN Панов, Стойчев & Ко по време на ИКТ форума BizTech в Интер Експо Център.

„Технологиите са налицe и продуктите с тези технологии са тук, на прага, но бюджетите са замразени”, посочи Людмил Стойчев.

„Намираме се в ИКТ зима. И по всичко личи, че тя няма да трае кратко”, допълни анализаторът.

Една от причините е липсата на ИКТ министерство. “Не можем без такова. Идеята за него присъстваше в някои политически програми, но тя така и не се случи”, посочи Стойчев. Новият министър е обвързан преди всичко с транспорта – той е натоварен с грижата за проблемната компания БДЖ, пристанища и кораби и няма капацитета да се занимава с ИКТ.

От друга страна, няма и ИТ бюджет в страната. „Американците имат бюджет – примерно по 200 долара на жител за ИКТ, но у нас няма такова нещо. Няма стратегия, няма визия”, посочи Стойчев.

Все пак надеждата за ИТ пролет остава. Интернационалните ИКТ компании като Google, HP, IBM и други имат добри финансови резултати и това се вижда от тримесечните им финансови отчети и движението на индекса NASDAQ.

„Значи, те са намерили пътя нагоре към израстването и изплуването – а това значи, че и ние ще намерим пътя. В този бранш всичко е като скачени съдове и няма начин растежът там да не се отрази и у нас”, подчерта Стойчев.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар