Нов кабинет – нови възложители, нови ИТ доставчици

Людмил Стойчев, управляващ съдружник в CBN, открои тенденцията при всяко ново правителство да се сменят възложителите и доставчиците на ИТ

Людмил Стойчев, управляващ съдружник в CBN, открои тенденцията при всяко ново правителство да се сменят възложителите и доставчиците на ИТ

С промяната на управлението през настоящата година на фокус в ИКТ сектора ще са търговете. Очаква се годината да бъде сравнително „прилична” откъм държавни поръчки, прогнозира Людмил Стойчев от анализаторската компания CBN по време на днешния форум BizTech.

В периода от 2000 до 2012 година регистърът на обществените поръчки показва 5032 сключени договора. Възложителите са общо 244, сумата – 605 млн. евро, а изпълнители са общо 777 компании.

Само за 2012 година са сключени 708 договора, в които възложители са 113 организации. С тези цифри 2012 година се явява номер едно в класацията на държавните ИКТ инвестиции.

Всички 232 изпълнители са взели общо 94 млн. евро. Това е втората най-крупна годишна сума за ИКТ инвестиции (най-много пари за ИКТ са дадени през 2007 г).

„Наблюдава се ясна тенденция – ново правителство, нови приоритети, нови министри, нови кръгове от компании, които печелят ИКТ поръчките”, отбеляза Людмил Стойчев.

От топ 10 възложители през 2012 година 7 са нови. От топ 10 компании, спечелили търговете, новите също са седем. „Няма приемственост и последователност”, каза Стойчев.

Пълната промяна на играчите, по думите на анализаторите, не е на всяка цена нещо лошо. Промени трябва да има в състава на участниците, но това трябва да става при ясни критерии и прозрачност, добави Стойчев.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар