LTE става все по-популярна технология

Мобилният трафик на данни ще продължава да нараства значително в следващите години, предимно заради преноса на видео, сочи новият доклад Ericsson Mobility Report. Очаква се цялостният трафик да се увеличи дванадесетократно до края на 2018 г.

Експанзията в потреблението се определя от все по-голямото достъпно съдържание и подобрените мрежови скорости, постигнати чрез HSPA и LTE технологиите, се посочва в доклада.

Мобилните широколентови връзки нарастват с високи темпове (източник: Ericsson)

Мобилните широколентови връзки нарастват с високи темпове (източник: Ericsson)

“LTE услугите ще са достъпни за около 60% от населението на земята през 2018 г. Очакваме LTE връзките да превишат 1 милиард през 2017 г., заради по-мощните устройства и търсенето на тежки откъм данни видео услуги. С развитието на WCDMA/HSPA мрежовите скорости се подобриха, а с тях и потребителското изживяване”, коментира Дъглас Гилстрап, старши вицепрезидент в Ericsson.

LTE става все по-популярна технология и се превръща в най-бързо развиващата се система в историята на мобилните комуникации. Това се дължи на високите скорости и качественото потребителско изживяване, което LTE предлага. В момента технологията е достъпна в 67 държави, предоставяна от 156 оператора.

Видеото формира най-големия сегмент от трафика на данни в мрежата и се очаква да бележи годишен ръст от 60% до края на 2018 г. Консумацията на видео в някои мрежи достига средно до 2.6GB за връзка на месец.

От друга страна обаче потребителите прекарват повече време в социалните мрежи – до 85 минути на ден в някои мрежи.

Общият брой на мобилни връзки отбелязва ръст от 8% през първото тримесечие на 2013 г. (на годишна база). WCDMA/HSPA технологията добавя около 60 милиона връзки от тях, GSM/EDGE-only – около 30 милиона и LTE – около 20 милиона.

Мобилните широколентови връзки нарастват с още по-високи темпове през периода (с ниво около 45% на годишна база), достигайки около 1,7 милиарда.

Според доклада, в Централна и Източна Европа значителен ръст отбелязва HSPA свързаността. LTE ще расте първоначално в най-развитите части на региона, но ще е налична в повечето държави към 2018 г.

Коментар