Ангела Меркел се застъпва за Huawei

Ангела Меркел е обещала на китайския премиер да предотврати ескалирането на търговския спор между Huawei и Европейската комисия

Ангела Меркел е обещала на китайския премиер да предотврати ескалирането на търговския спор между Huawei и Европейската комисия

Европейският комисар по търговията Карел де Гухт провежда разследване спрямо китайските производители на телекомуникационно оборудване, в частност Huawei, дали не използват дъмпинг на цените за отнемане на пазара на европейските си конкуренти.

„Разочаровани сме, че Европейската комисия взе решение да предприеме безпрецедентно служебно разследване за дъмпинг и субсидии на китайските компании производители”, заяви говорителят на Huawei Скот Сайкс.

Онова, което засега липсва на Брюксел, са доказателства, а междувременно Европейската комисия е отхвърлила няколко предложения за срещи от страна на Huawei, твърдят от китайската компания.

Същевременно, германският канцлер Ангела Меркел се обяви в защита на китайските производители. При среща с китайския премиер тя е заявила, че Германия, най-големият партньор на Китай за Европа, ще напрaви всичко, за да предотврати ескалирането на търговския спор.

През последните години Huawei, производител на телекомуникационно оборудване за мрежови оператори, бележи огромен ръст, като се превърна в един от основните играчи на европейския пазар. Това развитие привлече вниманието на Европейската комисия.

Китай е вторият по значимост партньор по внос на стоки в Европейския съюз след САЩ. Според анализатори, импортът на китайско телекомуникационно оборудване в Европа възлиза на около 1 милиард евро годишно.

„Успехите на Huawei на пазара в Европа, както и на всички пазари, се дължи на честен бизнес; ние печелим доверието на нашите клиенти чрез разработване на иновативни технологии и качествени услуги”, заявиха от китайската компания по повод разследването.

С развойна дейност в Huawei са ангажирани над 70 000 души, работещи в Швеция, САЩ, Индия и Китай. Общият брой на служителите на компанията надминава 150 000.

Коментари по темата: „Ангела Меркел се застъпва за Huawei”

добавете коментар...

  1. сда

    то и iphonе-ите са китайски… 10-пъти по-скъпи китайски играчки… невиждам дъмпинг… по-скоро завист

Коментар