Откриха начин за превземане на iPhone

Експерти от компанията за сигурност Independent Security Evaluators (ISE) съобщиха, че могат да отнемат контрола на iPhone от произволен потребител чрез Wi-Fi връзка или примамвайки го да посети уеб сайт със вредоносен код. По този начин злонамерени лица могат да се доберат до цялата персонална информация, която се съдържа в телефона.
Макар и Apple да е взела доста сериозни мерки за сигурността на iPhone, ако хакер успее да намери и една пукнатина в защитата, той може да поеме пълен контрол над устройството. От ISE са предупредили Apple за проблема и препоръчват на компанията да пусне софтуерен пач, който да запълни дупката в сигурността.
Засега все още няма доказателства, че този дефект е бил използван или че има потребители, чиито устройства са били заразени.
Ако чрез iPhone даден потребител посети заразен сайт, то в телефона му се инжектира код, който превзема устройството. В резултат на това, iPhone ще започне да следва инструкциите на хакера, като например изпращане на пакет от данни към атакуващия компютър, вкл. скорошни текстови съобщения, телефонни контакти, имейл адреси и други.
Хакерът може да се добере до всеки файл, който иска. Освен това телефонът може да бъде програмиран да прави множество обаждания, трупайки огромни сметки, или да бъде превърнат в мобилно заразяващо устройство.
Детайли по уязвимостта на iPhone могат да бъдат намерени на сайта Exploitingiphone.com.
Хакери от цял свят се опитват да открият дефекти на iPhone, още след пускането му на пазара през миналия месец. Повечето бяха съсредоточили своите усилия в проникване в телефона през единствения му безжичен доставчик AT&T и в последващо качване на него на неразрешени програми.
iPhone е затворена система, която по принцип не приеме външни програми и може да се използвана само в безжичната мрежа на AT&T.

Коментар