Над два милиона записа вече има в НАБИС

Проектът НАБИС обединява онлайн базите на близо 30 академични библиотеки в страната

Проектът НАБИС обединява онлайн базите на близо 30 академични библиотеки в страната

Над 2 000 000 записа вече предлага единният онлайн каталог на академичните библиотеки в страната НАБИС, след като бяха добавени библиографските записи на Русенската регионална библиотека.

Интернет потребителите могат да търсят безплатно в НАБИС заглавия на книги и списания, архивни материали и други библиографски данни. Каталогът обединява онлайн базите на близо 30 библиотеки в страната и е създаден по проект на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“.

На годишния форум на фондацията директорът на Нюйоркската обществена библиотека Ан Торнтън изтъкна, че от уебсайта на библиотеката има достъп до сводния каталог на Фондация НАБИС. Тя представи и новият проект за уеб платформа, която ще позволява на потребителите да сравняват стари ръкописи и да слагат свои бележки към текстовете. Системата ще позволи транскрибирането на ръкописи от всички езици и индексирането им от различни уеб търсачки.

Дигиталният каталог на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ има около 550 посещения на ден, като повече са през почивните дни, стана ясно на форума. По думите на проф. Боряна Христова, директор на Националната библиотека, в каталога вече има 200 хиляди дигитализирани файла с периодични издания.

Предвижда се създаване на „Библиотека на отричаните книги“, която ще бъде каталог на апокрифни книги, забранени текстове от V в. пр. Хр. до XIX век.

Коментар