Apple наема хиляди, за да спре Samsung

Apple планира мащабно разрастване, за да покаже, че и занапред ще е водеща сила в ИТ индустрията

Apple планира мащабно разрастване, за да покаже, че и занапред ще е водеща сила

Apple планира да наеме повече от 7 хиляди души в новия си корпоративен офис в Купертино. Разрастването на компанията идва в момент на влошаване на публичния й имидж, спад на печалбата и засилваща се конкуренция на мобилния пазар от страна на Samsung.

През последното финансово тримесечие, въпреки продадените 37,4 млн. iPhone и 19,5 млн. iPad устройства, Apple отбеляза спад на печалбата, което се случва на компанията за първи път от 10 години.

Главният изпълнителен директор Тим Кук посочи като причини отслабването на РС пазара, увеличените периоди между обновяванията на техниката, както и популярността на iPad, който е отнел част от продажбите на Mac компютри.

Спадът на печалбата е само едно от поредицата неприятни събития за Apple, които повлияха негативно на имиджа й. Компанията беше обвинена в неплащане на данъци и нарушаване на човешките права в заводите на партньорите й в Китай. Apple обаче е известна с перфекционизма си и сега планира мерки, които да възстановят публичния й имидж.

Според публикуван официален документ, предстои мащабно укрепване на бранда Apple и позициите на компанията като ключов фактор за американската икономика. В следващите три години Apple планира да отвори 7400 нови работни места в Силициевата долина. Този ход трябва да разсее съмненията в критиците на Apple, че компанията все още има потенциал за растеж и конкуриране с основния си противник – корейския гигант Samsung, който през май изпревари Apple на пазара за смартфони в САЩ.

Според проучване на Cannacord Genuity, в магазините на големите оператори AT&T, Verizon Wireless, T-Mobile USA и Sprint вече се продават повече Galaxy устройства отколкото iPhone от всички модели.

Всъщност, разширението на Apple започна през юни 2011 г., когато Стив Джобс все още беше жив. Бившият CEO представи план за нова офис сграда в Купертино на площ от 176 акра и с форма на приземен космически кораб. Четириетажната постройка се очаква скоро да влезе в експлоатация и да приюти 12 хиляди служители на Apple. За сравнение, сегашният централен офис на Apple побира само 3 000 души. Бъдещата сграда ще събере на едно място буквално целия персонал на компанията.

Apple е най-големият работодател в Купертино и втори по големина в Силициевата долина, по данни на Keyser Marston Associates. Освен основния си щат от 16 000 души, компанията е създала косвено още 12 100 работни места. С откриване на новия офис към средата на 2016 г., за Apple ще работят 24 000 души в Купертино и още 41 000 косвено в района Санта Клара.

През миналата година Apple похарчи около 2 милиарда долара за заплати на служителите. Когато заработи новият офис, бюджетът за заплати ще нарасне до 3 млрд. долара. С данъците, които плаща в Купертино, Apple попълва около 18% от годишния бюджет на градчето.

Коментари по темата: „Apple наема хиляди, за да спре Samsung”

добавете коментар...

  1. :)

    Твърдението е меко казано абсурдно.

    “In April 2006, Steve Jobs announced to the city council of Cupertino that Apple had acquired nine contiguous properties to build a second campus, the Apple Campus 2.”

    Значи, още през 2006-та година Apple са знаели, че трябва да си направят много голяма сграда, за да могат да хванат достатъчно много служители, че да борят Samsung през 2016?

  2. 7yjft

    Сега с новия дизайн на MacPro ще дръпнат – нов дизайн на кутията, нови по-големи печалби..
    /s

  3. zapoznat

    Това да не са 80′ с бума в електрониката и 90′ с бума на ИТ сектора
    Не може да си вечно алчна корпорация с хипер процент на печалба, с незачитане правата на потребителите и ред други всеизвестни факти за Apple
    И друго – не може да продаваш 5 години един и същ телефон и да очакваш да си номер едно :))))
    Apple започнаха да съдят кого ли не и се самозабравиха, а когато ги победиха в собствената и игра какво стана – нададоха рев до небесата, та чак и президента Обама иска да си преправят законите.

  4. pich

    До Apfel.Щом има идиоти да ги купуват,ще имат огромни печалби.

  5. Apfel

    Затъвали, колкко да затъват като печалбите им от един модел телефон са по-високи от колкото гниусмасите с 200 вида имат ? 🙂

  6. mhm

    И 70 хиляди да наемат пак затъват и нищо не може да ги спаси!!!

  7. az

    Kyde da si pusna CV?

Коментар