McLaren обещава екологични центрове за данни

McLaren се зарече да подобри значително центровете за данни

McLaren се зарече да подобри значително центровете за данни

McLaren нахлува в центровете за данни, за да ги направи по-екологични. Стъпвайки на своята инженерингова експертиза, натрупана и усъвършенствана в продължение на почти 50 години на състезанията Формула 1, компанията ще се опита да подобри енергийната ефективност на дейта центъра.

Центровете за данни в момента консумират около два процента от световната електроенергия, което е еквивалентно на общата продукция на 30 атомни електроцентрали. Очаква се този дял да нарасне значително с разпространението на интелигентните („смарт”) технологии, пише GreenTech.bg.

Техниките за усъвършенстване на аеродинамиката във Формула 1 могат да бъдат използвани за подобряване на охлаждането в съоръженията за центрове за данни, твърди Джим Нютън, директор управление на производителността в McLaren Applied Technologies (МАТ). Наскоро MAT обяви дългосрочно партньорство с технологичната компания IO с цел подобряване на проектирането и експлоатацията на нейните бъдещи центрове за данни.

Техниките за моделиране и управление на данни, разработени в състезанията, могат да се използват за по-ефективно предвиждане на потреблението на данни, като по този начин намаляват свръх-капацитета и консумацията на енергия, пояснява Нютън. Технологиите за симулация пък могат да се използват за подобряване на устойчивостта на центровете за данни при земетресения или други сеизмични събития.

Партньорството с IO е „дългосрочен, многогодишен договор”, който има потенциал да се разпространи и в други области, обещава Нютън. Сделката е най-новият зелен ход за компанията, която преди две години стана първият по рода си въглеродно неутрален екип във Формула 1 и наскоро обяви, че ще изгражда двигатели, трансмисии и електроника за предстоящата изцяло електрическа „Формула E”.

Коментар