Sony утрои печалбата си за последното тримесечие

  
Печалбата на японския гигант Sony за изминалото тримесечие се е утроила, надминавайки и най-смелите очаквания, съобщават от компанията. Това си дължи на изключително силните продажби на цифрови камери и отслабването на йената, които компенсират загубите от игралната конзола PlayStation 3.

От няколко години насам Sony възвръща стабилните си печалби, залагайки на разширяване на продажбите на ключови електронни продукти и на по-ниски структурни разходи, дължащи се на затваряне на фабрики и съкращаване на хиляди работни места.

В последната година на тригодишния период за възстановяване под ръководството на Хауърд Стрингър обаче, PlayStation 3 е надмината по продажби от конкурентната козола Wii на Nintendo, а отделът за игри на Sony е на червено.

Конгломератът за електроника и забавление също така се сблъсква и със силната ценова конкуренция на пазара на телевизори с плоски екрани, но двата фактора – по-слабата йена и по-силниятборсов пазар – са допринесли за увеличаването на приходите на компанията.

Sony, която се конкурира с Canon на пазара за цифрови камери и със Samsung на пазара за LCD телевизори, отчита оперативна печалба от 99.32 милиарда йени ($825.6 милиона) за периода април – юни, което е с 27.05 милиарда йени повече от същия период на миналата година. Това е рекордна печалба за първото фискално тримесечие на компанията. Предвижданията на Ройтерс са били за около 52 милиарда йени.

Освен отдела за игри и забавление, друга слаба точка са операциите, свързани с телевизорите.

Sony продължава да се придържа към своите предвиждания за оперативна печалба от 440 милиарда йени за фискалната година, която приключва през март 2008 година. За миналата фискална година печалбата на компанията е била само 71.75 милиарда йени. Тогава фирмата беше разклатена от огромните разходи, свързани с пускането на PS3 и заменянето на дефектни PC батерии.

Анализатори предвиждат печалбата на компанията да достигне не 440, а 423.7 милиарда йени.

Коментар