Европа и САЩ в надпревара за Web 3.0

Жестока конкуренция се задава между Европейския съюз и САЩ за първенство в уеб технологиите на бъдещето, прогнозира публикация в BusinessWeek. Става въпрос за т.нар. семантични мрежи, или Web 3.0.

Бизнесът и правителствата на страните от ЕС влагат огромни средства в изследвания и разработки върху интернет технологиите от следващо поколение. Европа си даде сметка, че изостава в технологичната област и с редица инициативи ще се опита да навакса пропуснатото и дори да излезе пред САЩ.

Очаква се новата уеб технология да има колосално стратегическо значение, прогнозират анализатори от Gartner. Това подклажда още повече амбициите на двете свръх силни формирования – ЕС и САЩ.

Семантичните мрежи ще включват специални тагове, по подобие на лексическите елементи в езика HTML, които ще дават указания на компютрите как точно да обработват информацията. Технологията ще може по-интелигентно да анализира и отговаря на заявките на сърфиращите в интернет.

Коментари по темата: „Европа и САЩ в надпревара за Web 3.0”

добавете коментар...

  1. yurukov.net/blog

    Наистина много пари се вливат в тази сфера в Европа. Като пример бих дал проектът NEON, който е занимава с онтологии. В България имаме една компания, която има връзка с проекта – Ontotext.

    В САЩ има отдавна изкарани закони и нормативни рамки за въвеждането на някой от стандартите, като например изготвянето на онтологии за работата на различните институции. Това обаче практически въобще не се прави.

    А, и нещо ви е неточно обяснението за semantic web – не се слагат тагове, а се изменя изцяло структурата на данните. Цялата информация се формулира така, че да може да се обработва автоматично. Ако човек иска да я прочете, тя се превръща в свободен текст или графики. Според мен това е малко по-точно.

Коментар