Apple учуди с радикално нов Mac Pro

Футуристичният Mac Pro е призван да защити реномето на Applе като компания иноватор

Футуристичният Mac Pro е призван да защити реномето на Applе като компания иноватор

Радикално нов персонален компютър обяви вчера Apple. Очакваният по-късно тази тази година Mac Pro идва във формата на цилиндър. Напоследък компанията често е критикувана за липсата на впечатляващи иновации, но с футуристичния Mac Pro изглежда ще затвори устите на критиците и ще зарадва истински своите фанатични потребители.

Машината е напълно различна по дизайн от познатите досега настолни компютри. В цилиндъра е скрит мощен хардуер за професионална работа, вкл. процесор Intel Xeon с до 12 ядра, PCI контролер с пропускателна способност 1.25 Gbps при четене и 1Gbps при запис, както и 20-гигабайтов порт Thunderbolt 2.

Вътре в цилиндъра е разположен мощен хардуер, вкл. 12-ядрен процесор Xeon

Вътре в цилиндъра е разположен мощен хардуер, вкл. 12-ядрен процесор Xeon

Mac Pro поддържа до три дисплея с ултрависока резолюция 4K. Цилиндричният дизайн позволява на Apple да реализира и нова, по-ефективна система за охлаждане. Цената и сроковете за пускане на пазара на новия новия Mac Pro все още не са обявени.

На конференцията за разработчици WWDC 2013 компанията обяви също нови лаптопи MacBook Air, мобилна платформа iOS 7, десктоп операционна система Mac OS X Mavericks, и дългоочакваното iTunes Radio.

Mac OS X 10.9 Mavericks носи името на най-популярното състезание за сърфиране. Системата е достъпна от днес за разработчици, а по-късно тази година ще излезе и за масовия потребител.

Apple набляга на характеристиките, които удължават живота на батерията, както и на редицата нови приложения, табовете във Finder и възможността за добавяне на тагове към имената на файлове с цел по-доброто им търсене. В допълнение, компанията е вградила в Mavericks възможност за работа с множество дисплеи, както и разширени функции за мултитаскинг.

Новите MacBook Air издържат цял ден на батерия и идват с по-бърз Wi-Fi

Новите MacBook Air издържат цял ден на батерия и идват с по-бърз Wi-Fi

Феновете на MacBook Air имат повод за радост. Apple пуска няколко нови модела на ултратънкия мобилен компютър, които са достъпни още сега. Цените започват от $999 за 11-инчов модел със 128 GB SSD или $1099 с 256 GB. Моделът с 13-инчов екран струва 1099 долара със 128 GB SSD и $1299 във вариант с 256 GB SSD.

Новите MacBook Air издържат цял ден на батерия и идват с безжичен модул Wi-Fi по стандарта 802.11ac, който е три пъти по-бърз от 802.11n.

Едно от най-очакваните обявления от Apple, мобилната платформа iOS 7 за iPhone и iPad, идва в “плосък” стил, създаден по идея на главния дизайнер Джонатан Айв. Правят впечатление новите икони, бутони и цветови схеми, прозрачната клавиатура и усещането за 3D при преместване на устройството.

iOS 7 за iPhone и iPad идва в "плосък" стил, създаден по идея на главния дизайнер Джонатан Айв

iOS 7 за iPhone и iPad идва в “плосък” стил, създаден по идея на главния дизайнер Джонатан Айв

Важна нова характеристика е т.нар. “Control center” – инструмент, който става достъпен чрез приплъзване по екрана отгоре надолу и предлага мигновен достъп до настройките за яркост, сила на звука, Bluetooth, музикални параметри и др.

Apple твърди, че iOS 7 позволява мултитаскинг за всички приложения и интелигентно планиране. Системата се адаптира според мрежовата връзка на потребителя и обновява автоматично приложенията.

iOS 7 ще работи на смартфони iPhone 4, 4S и 5, таблети iPad 2, 3 и 4, iPad Mini и плейъри iPod Touch от пето поколение. Комплектът за разработчици iOS 7 SDK е достъпен от днес за iPhone, но кога крайните потребители ще получат новата ОС и на каква цена все още не е известно.

Apple обяви на WWDC 2013 и дългоочакваната си услуга за поточна музика iTunes Radio, която е вградено в iOS. Услугата ще се доставя безплатно първоначално в Съединените щати, а по-късно и за потребителите в останалите страни.

iTunes Radio ще бъде достъпна за iPhone, iPod Touch, iPad, Mac и PC, както и за Apple TV.

Коментар