ЕС повдигна антитръстови обвинения срещу Intel

 
Европейските регулатори повдигнаха обвинения срещу Intel за нарушаване на антитръстови закони. Този диспут може да накара най-големия производител на чипове в света да промени своите бизнес практики в глобален мащаб.

Делото, плод на шестгодишно разследване, обвинява Intel в предлагане на незаконни отстъпки на компютърните производители по време на десетилетното си съперничество с AMD, писа siliconvalley.com. Много е вероятно тази съдебна битка да се проточи във времето, като е възможно в резултат на нея ситуацията в индустрията за чипове да се промени изцяло.

Във време, когато антитръстовото законодателство в САЩ не е на ниво, действията на ЕС го поставят на първо място по спазване на този вид закони и разправяне със силните компании, които притежават огромна власт на пазарите, където оперират. От Intel засега отказват коментар по случая, но експертите твърдят, че това събитие може да се превърне в историческо и да промени коренно ситуацията в индустрията.

От Американския антитръстов институт прогнозират, че ако европейските обвинители надделеят в делото и спрат продуктите на Intel с отстъпка в страните членки на ЕС, то тогава на производителя на чипове най-вероятно ще му се наложи да промени своите бизнес практики в САЩ, Азия и останалия свят. Това е така, защото клиентите, които са вярвяли, че са били принудени да правят бизнес с Intel и са избягвали AMD, за да получат продукти на по-ниска цена, ще могат просто да правят бизнес в Европа.

Въпреки всичко обаче, имайки предвид ранната фаза на случая и силата на доказателствата, е много трудно да се предвиди как ще завърши делото. В свое изявление говорител на Европейската комисия, която е антитръстовият регулатор на ЕС в Брюксел, потвърди за обвиненията. Според правилата на ЕС, Intel има два месеца, за да отговори, а всяко крайно решение по делото може да бъде обжалвано в съдилищата на ЕС. Компания, призната за виновна в нарушаване на антитръстов закон, може да бъде глобена с до 10% от нейните годишни продажби.

Европейската Комисия започна разследването през 2001 година, получавайки жалба от AMD. През февруари 2002 Комисията заяви, че доказателства за вината на Intel не са намерени. Разследването обаче беше подновено през юни 2004, след като AMD предложи нова информация по случая и обвини Intel, че прави незаконни отстъпки на клиентите си. През 2005 година Комисията направи внезапна проверка на ервопейския офис на Intel, търсейки доказателства за антиконкурентна дейност.

Коментар