Наш ученик на финал в Научния панаир Google 2013

15-годишен български ученик е сред регионалните победителите на Научния панаир Google 2013, стана ясно при обявяване на финалистите в надпреварата.

Христо Стайков от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” в Варна печели с проекта си „Динамична мрежа за оценка на пътя”,  който е съставен от две части: приложения за уеб визуализация и устройство за събиране на данни.

Разработката „Динамична мрежа за оценка на пътя” помага на шофьорите да изберат най-сигурния маршрут

Разработката „Динамична мрежа за оценка на пътя” помага на шофьорите да изберат най-сигурния маршрут

Проектът цели да покаже състоянието на пътя, да помогне на шофьорите в избора на най-безопасен маршрут и да асистира в приоритизирането на пътищата, които се нуждаят от ремонт.

Като един от регионалните победители в категорията на 15-16 годишните, Стайков може да вземе една от наградите за финалистите, които включват стипендия от Google в размер на 25 000 долара, специална кутия от Lego, дигинален достъп до архивите на Scientific American и др.

Google обяви 90 финалисти в Научния панаир (2013 Google Science Fair), както и 15 финалисти за наградата Science in Action Award. Тази година проектите бяха още по-интернационални и разнообразни, с хиляди подадени заявки от над 120 страни по света, съообщиха организаторите на световната надпревара.

Коментар