Mozilla стартира кампания срещу следенето в интернет

Едуард Сноудън разбуни американското общество с разкритието си за мащабното следене в интернет от страна на властите

Едуард Сноудън разбуни американското общество с разкритието си за мащабното следене в интернет от страна на властите

Mozilla, редица интернет компании и правозащитни организации стартираха кампания срещу следенето на потребителите в интернет от страна на властите.

Участниците в Stop Watching Us ще настояват за пълен отчет от Конгреса на САЩ за това по какъв начин Агенцията за национална сигурност и ФБР следят активността на интернет потребителите, съобщи блогът на Mozilla.

Кампанията ще настоява за забрана на следенето в интернет, както и за провеждане на разследване и наказване на виновните. Всички желаещи потребители могат да се подпишат на писмото, което ще бъде внесено в Конгреса. Към момента кампанията са подкрепили над 27 000 души.

Stop Watching Us стартира по повод разкритието, че Агенцията за национална сигурност е събирала информация за потребителите на най-големите интернет компании, вкл. Google, Yahoo, Microsoft и Apple. Самата Mozilla не фигурира в списъка.

Скандалът се разрази, след като бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън даде на медиите информация за програмата PRISM, целяща събиране на информация за потребителите в интернет. Оказа се, че разузнаването е имало пряк достъп до кореспонденцията на следените потребители, информация за тяхното местоположение, сваляните файлове, мрежовата активност и др.

Американските власти признаха за съществуването на подобна програма, с уточнението, че тя се прилага за целите на националната сигурност и само по отношение на чужденците на територията на САЩ. Подчертава се, че PRISM е легална програма, одобрена от Конгреса.

Едуард Сноудън, от своя страна, твърди, че властите събират информация и за американските интернет потребители. Представители на засегнатите интернет компании пък заявиха, че не знаят за съществуването на програмата и не сътрудничат на службите.

Коментари по темата: „Mozilla стартира кампания срещу следенето в интернет”

добавете коментар...

  1. 7yjft

    А между другото, от къде си сигурен, че с тея “5-7 $ на месец” не спонсорираш NSA?!

  2. 7yjft

    Saevar-е, това което предлагаш върши работа срещу съседа, шефа, админа в офиса, админа в собственния ти интернет провайдер, но обясни ми как точно ще свърши работа срещу нахъсана служба за сигурност която знае какво прави?!

  3. Saevar

    looprevil, ква ти е идеята с коментара? предполагам 4итателите биха искали да видят и други отзиви спрямо тази тема а не да се коментират коментарите на други, а това което съм споменал по доло е факт аз ли4но ползвам и двете опции

  4. looprevil

    Пич, май много телевизия си гледал, а!?

  5. Saevar

    който не иска да го следят нека си купи прокси за 5-7 $ на месец с криптирана връзка и няма да има проблеми ….. винаги си има на4ини като искаш да не те знаят, има и други опции за по паранои4ните … набавя се 14-16 dB wifi антена и кракваш нета на някои хотел, ресторант, кафене, фирма.. с инструментите на BackTrack, ха наздраве 🙂

Коментар