М-Тел стартира мобилни разплащания

Клиентите на М-Тел вече могат да извършват разплащания с помощта на мобилния си телефон, съобщиха от оператора. Услугата M-Tel QuickPay, разработена заедно с Датамакс, удава възможност за покупки и плащане на услуги от сметката на банкова карта, без да е необходимо да бъде използван банкомат, POS или Интернет.

Потвърждаването на транзакцията може да бъде направено директно от мобилния телефон – независимо от часа на денонощието и мястото, на което се намира клиентът. Сигурността на разплащанията е на същото високо ниво, както и защитата при плащане през банкомат. Аналогични с тези на банковата карта са и дневните лимити за извършване на транзакции.

За да бъде ползван M-Tel QuickPay, е необходимо банковата карта с логото на БОРИКА, или дебитна карта на ПИБ, ДЗИ, Алфа банк и Емпорики банк, да бъде регистрирана към конкретен мобилен номер. Това може да бъде направено на който и да е банкомат от системата на БОРИКА. За да бъде гарантирана сигурността на услугата, при посочване на конкретния телефонен номер, системата изисква и въвеждане на 4-цифрения идентификационен код от фактурата на абоната. Клиентите на Prima също могат да ползват M-Tel QuickPay, като се регистрират със своето ЕГН.

Втората стъпка от регистрацията е избор директно от телефона на персонален мобилен PIN код. С него ще бъдат потвърждавани разплащанията директно от М-Тел номера на клиента.

Регистрацията на банковата карта е еднократна, а цената за извършването й до 31 август 2007 г. е 0,10 лв.

M-Tel QuickPay ще може да бъде използвана от търговци, които искат да предлагат услугите си през новата система. Първи ще се възползват от екстрата хората, които искат да заплатят месечната си сметка към М-Тел, или да заредят Prima карта. Това може да бъде направено чрез обаждане на безплатен номер 180018. Чрез QuickPay може да бъде платена сметката и на друг клиент на договор. Необходимо е по време на обаждането до 180018 да бъде въведен неговия GSM номер и четирите цифри от неговата фактура.

Коментар