Зачестява изтичането на данни в ключови области

data leak - featured

В ключови области като фармацевтика, икономика и здравеопазване изтичането на данни е нараснало със 70% през последната година

Около две трети от всички пробиви в сигурността и случаи на изтичане на данни се дължат на системни сривове и човешки фактор, сочи ново проучване на Symantec. Цената на данните от един откраднат акаунт пък е нараснала средно до 136 долара.

Често служителите, отговарящи за съхранението на персонални данни, не спазват всички изисквания за сигурността на подобна информация. В ключови области като фармацевтика, икономика и здравеопазване изтичането на данни е нараснало със 70% през последната година.

Проучването на Symantec обхваща 277 компании от 9 развити страни, вкл. САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Индия, Бразилия, Япония и Австралия. Случаите, при които са откраднати данни от над 100 хиляди акаунта, не влизат в изследването, за да не изопачават резултата.

Важен фактор, който влияе върху кражбата на данни, е законовата база, смята Symantec. В държави като Германия, САЩ и Австралия законодателството за защита на персонални данни е по-развито, което повишава нивото на киберсигурност.

Човешкият фактор е причина за 64% от случаите на изтичане на данни по целия свят. Много често отговорните за личната информация служители допускат преместване на данни отвъд пределите на компанията, установява проучването.

Атаките от киберпрестъпници обаче носят най-големи загуби на компаниите, като са причина за 37% от установените инциденти. Стойността на една кибератака се оценява от Symantec на 71 до 277 долара за акаунт в зависимост от страната.

Коментар