Siеmens продава дела си в джойнт венчъра с Nokia

Nokia Siemens Networks е пред продажба, според анализатори

Nokia Siemens Networks е пред продажба, според анализатори

Немският концерн Siemens планира да продаде дела си в съвместното предприятие с Nokia. Ръководството на компанията се е обърнало към няколко инвестиционни фонда, сред които TPG, Blackstone Group и KKR & Co.

Анализатори оценяват стойността на Nokia Siemens Networks (NSN) на 7 милиарда евро заедно с дълговете й. Според Уол Стрийт Джърнъл, най-вероятният сценарий е продажба на цялата компания за телекомуникационно оборудване, а не само на дела на Siemens в нея.

Допуска се също вариант с първично публично предлагане на акции на NSN, ако не се намерят купувачи на компанията. Според анализатори от Bernstein Research, Nokia ще планира да се продаде дела си в NSN, но това ще стане на по-късен етап.

В момента NSN носи около 46% от приходите на Nokia, докато преди идването на Стивън Елоп за шеф на финландската компания този дял беше 30%. През първото тримесечие на 2013 г. продажбите на NSN възлязоха на 2,8 млрд. долара, което е повече отколкото приходите на Nokia от мобилни телефони и услуги.

Твърди се, че на този етап Nokia е готова да придобие дела на Siemens в съвместното предприятие, като вече са водени преговори с финландския фонд Solidium, който може да участва във финансиране на сделката. При този сценарий обаче се очаква намеса от Европейката комисия, тъй като участието на Solidium може да се тълкува като правителствена помощ.

Моментът за продажба на NSN е подбран удачно, отбелязва Gartner. Наскоро в компанията беше извършено мащабно преструктуриране, с продажба на няколко подразделения и освобождаване на хиляди служители.

Икономическите проблеми в света и съкращаването на разходи от страна на операторите поставиха Nokia Siemens в сложна ситуация. Компанията беше принудена да съкрати 17 хиляди работници по целия свят, плюс още 1300 в Германия.

Коментар