Стив Возняк оприличи САЩ на СССР

Съоснователят на Apple Стив Возняк отново привлече медийното внимание с коментарите си по скандала със следенето на интернет потребители, който разтърси САЩ в последните дни.

В интервю за испанския блог FayerWayer Возняк споделя, че правата на гражданите, заложени в конституцията, се размиват от Патриотичния акт. „Това не е моята Америка”, казва някогашният съдружник на Стив Джобс, явно губейки вяра в САЩ.

Миналата седмица бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън предостави на медиите документи, свързани със секретната програма PRISM, които доказват, че Агенцията за национална сигурност (NSA) следи масово интернет потребителите.

Оказва се, че най-големите мрежови оператори, социални мрежи, хостинг доставчици, разработчици на софтуер и други компании за електронни услуги дават на NSA пълен достъп до информацията за клиентите си. Така, на практика спецслужбите имат пълен контрол над личния живот на американците, нарушавайки техни базови права и свободи.

Ето защо Стив Возняк сравнява днешна Америка с някогашния СССР, където хората са били тотално следени и е можело да изчезнат във всеки един момент. „Ние сме все по-близо до тази ситуация”, предупреждава Возняк.

Apple, чийто съосновател е Стив Возняк, също е замесена в скандала. По официални данни, компанията от Купертино е изпълнявала между 4 и 5 хиляди заявки от властите за предоставяне на персонална информация за своите клиенти.

Коментар