Sharp създаде слънчева батерия с 44% КПД

Новата слънчева батерия на Sharp оползотворява максимално-достъпния диапазон от слънчевия спектър

Новата слънчева батерия на Sharp оползотворява максимално-достъпния диапазон от слънчевия спектър

Sharp създаде слънчева батерия с рекордно висок коефициент на полезно действие. Ефективността на новия продукт достига 44%, благодарение на специален концентратор и обединяването на три слънчеви батерии в едно устройство.

С помощта на няколко независими слоя устройството оползотворява максимално-достъпния диапазон от слънчевия спектър. Светлината се фокусира максимално върху клетките на батериите чрез концентратор, който представлява всъщност система от оптични лещи.

Sharp използва собствена технология от три абсорбиращи слоя, най-долният от които се състои от индий-галиев-арсенид. Измерването на КПД на батерията е извършено от института за соларни енергийни системи Фраунхофер.

Наскоро френски изследователи съобщиха за прототип на прозрачна слънчева батерия, която може да закрие сензорния слой на всеки смартфон. Разработчикът SunPartner уверява, че в момента пластината пропуска до 82 процента от светлината и в скоро време ще достигне 90%.

Производители, сред които Nokia, вече тестват устройството на SunPartner. Самата батерия и електронната платка към нея струват само два долара, но може да добавят 20% към времето за автономна работа на смартфона.

Коментар