Пандемията тласна бизнеса на Sharp в нова посока

Sharp планира да превърне производството на медицински маски в бизнес
(снимка: Sharp)

Японската компания Sharp, известна предимно като производител на електроника и дисплеи, поема в нова посока, заради пандемията от коронавирус. Фирмата възнамерява да произвежда хирургически маски, търсенето на които рязко се увеличи.

Производството на маски ще стартира в предприятията на Sharp в Европа, Индия и Китай, съобщи Nikkei, позовавайки се на изявление от ръководството на компанията. Това може да се превърне в дългосрочен и стабилен бизнес, казва Тай Джен-Ву, председател и президент на Sharp. Сроковете и мащаба на производството ще бъдат обявени по-късно.

През февруари компанията-майка на Sharp, тайванската Hon Hai Precision Industry Co., по-известна като Foxconn и партньор на Apple в сглобяването на iPhone, също започна да произвежда хирургически маски.

Междувременно коронавирусната пандемия продължава да набира скорост. Според информация на Американския университет Джон Хопкинс, към 2 април броят на заразените в света достига 937 567 души, а на починалите – 47 235. В много страни има недостиг на маски и респиратори с висока степен на защита. Те се търсят не само сред здравните работници, но и от обикновените хора.

По-рано, в отговор на призива на правителството да помогне за решаване на проблема с недостига на маски, Sharp стартира производство на маски в Япония. Първата партида готови продукти беше доставена в края на март. Sharp се възползва от производствените мощности на своя завод в префектура Мие, който е специализиран в течнокристалните дисплеи.

Покупката на оборудването за производство на маски е финансирана от японското правителство. Смята се, че Sharp ще може да произвежда половин милион маски на ден, докато първоначално капацитетът беше около 150 хиляди броя. Засега компанията изпълнява държавна поръчка, но в бъдеще планира да продава маски чрез своя онлайн магазин.

Коментар