Еко-хартия пести дървения материал

Xerox създаде първата по рода си хартия за дигитален печат, в производството на която се използва два пъти по-малко дървен материал, в сравнение с обикновената. Хартията “Xerox High Yield Business е по-лека, което рефлектира върху намаляване на разходите за транспорт, съобщиха от компанията.
Разработката е дело на учени и инженери от Media and Compatibles Technology Center” в Ню Йорк – лаборатория, посветена на иновациите в производството на хартия. Еко-хартията e механично изработена от дървесни влакна, което предотвратява операционни проблеми като нагъване и напрашване.
Процесът за изработката на новата хартия е по-екологичен, в сравнение с технологията при стандартната хартия за дигитален печат. Така например, за производството на „Xerox High Yield Business се използва до 90% процента от дървото, докато при обикновената хартия използваната суровина е около 45%. Овен това, за производството на еко-хартията се изисква по-малко вода, химикали и твърди горива, а при самия процес се отделят много по-малко вредни газове.
Хартията може да се използва за отпечатване на ръководства, каталози, книги или брошури, за множество документи за всекидневна употреба, за услугите на копирни центрове и др.
“Xerox High Yield Business има степен на яркост 84 (brightnessUV), по скала от едно до сто, като се избелва чрез безхлорен процес. Тази яркост позволява лесно четене, което прави хартията подходяща за отпечатване на учебници в къси тиражи, както и бизнес документи за временно ползване.
Новата хартия е подходяща и за печат на различни дигитални системи, вкл. erox DocuTech и Xerox Nuvera, Xerox 4110 Enterprise Printing Systems и дигитални машини с безконечен формуляр.
Еко-хартията се предлага на пазара в Северна Америка от началото на август. В България новият продукт ще бъде наличен през следващата година, уточниха от компанията.

Коментар